Tietoa taiteilijasta


Ajatuksia työskentelystäni


Luonnon kokemukset ovat minulle tärkeitä ja löydän itseni sieltä usein tarkkailemassa. Eläimet ovat lähellä sydäntäni ja tärkeä osa teoksiani. Kuljen luonnossa löytääkseni, tunteakseni, kokeakseni. Poimin asioita keräämällä, valokuvaamalla ja piirtäen luonnoksia. Asiat rakentuvat teoksiini palasina kokemastani sieltä täältä yhteen kasattuina. Kauneuden ja herkkien hetkien lähellä vaanii menettämisen vaara, sillä hauras menee helposti rikki. Haluan saada teoksiini vahvan tunteen ja tunnelman tallentaminen on tärkein lopputuloksessa.

Olen aina pitänyt käsillä tekemisestä ja perinteinen taidegrafiikka kiinnostaa minua sen työvaiheiden vuoksi. Kuvat rakentuvat monien kerrosten jälkeen ja lopputulos on kuin peiliin katsoisi. Teos on kääntynyt uudeksi kokonaisuudeksi, uudeksi tarinaksi. Usein se on yllätys, mutta tiedän jos olen saanut tallennettua ajatukseni lopputuloksen.

Uusissa teoksissani korostuu vahvempi ja rohkeampi työskentely. Teoksista on tullut uniikkeja värileikkejä ja sattumanvaraisuus ja arvaamattomuus on päässyt osaksi teoksiani. Olen kuitenkin halunnut sitoa kokonaisuuden perinteisen syövytykseen viivoja ja pintoja yhdistellen, jolloin kerroksellisuus ja tarinan sisältö korostuvat. Tarinoitani olen vahvistanut käyttäen näyttelyissäni usein valoa ja ääntä osassa teoksiani rakentaessani näyttelykokonaisuuksia.

Taidegrafiikan työvaiheet

Teosten toteutuksesta


Teen taidegrafiikkaa metalligrafiikan keinoin. Useimmiten käytän viivasyövytystä ja akvatintaa.

Viivasyövytyksessä teen ensin pohjustuksen kuparille ja piirroksen pohjustukseen etsauspiirtimellä. Laatan syövytän ja piirtämällä paljastunut pinta syöpyy viivaksi. Akvatintassa sumutan kuparilaatan pisaroilla ja peitän välillä suojakerroksella. Pieni syövytysaika syövyttää pienen kuopan ja pidempi aika syvemmän kuopan. Vedostuksessa väri levittyy tehtyihin uriin ja kuoppiin muodostaen erisävyisiä kuvioita.

Uudemmissa teoksissani olen yhdistänyt syövytystekniikkaan maalauksellista monotypiatekniikkaa. Siinä tekotavassa kuvalaatan voi tehdä maalaten ja käyttäen erilaisia pintoja tehokeinoina.

Vedostan itse teokseni grafiikanprässillä. Teen ne käsityönä taidegrafiikan väreillä happovapaalle grafiikan paperille. Jokainen teos sisältää useita värikerroksia, jotka vedostan teokseen erikseen. Osa teoksista on sarjassa, jolloin merkinnässä näkyy sarjan koko ja monesko teos on sarjassa. Uusimmat teokseni ovat tekotavaltaan uniikkeja joten ne on merkitty merkinnällä.

Valokuvia taidegrafiikan eri vaiheista